KATEGORIJE
Jestivi veš: Originalan poklon za Dan zaljubljenih
„Sve što nam treba je ljubav. Ali nešto slatko s vremena na vreme ne može da škodi.“
Nerazmrsive veze isprepletene su oko gladi i požude, apetita i libida, ukusa i emocija. Jaka nit između hrane i intimnosti pojavljuje se već na samom rođenju – u prvom kontaktu sa svetom, na majčinim grudima, novorođenče će istovremeno iskusiti prvu vrstu hrane i prvu vrstu ljubavi. Potreba za raznovrsnom hranom i različitim ljubavima toliko su srodne, da ponekad udovoljavamo jednoj gladi iz uverenja da hranimo onu drugu. Od najranijeg životnog doba poštujemo ili kršimo dobro poznate zabrane: ne igraj se hranom, ne uzimaj iz tuđeg tanjira, nikako dezert pre povrća.… Pravila pristojnog ponašanja za stolom preslikavaju pravila (ne)dozvoljenog seksualnog ponašanja. U detinjstvu se zabrana poigravanja hranom usvaja paralelno sa zabranom dodirivanja genitalija. Naizmenična obećavanja i uskraćivanja slatkog zalogaja uobičajene su vaspitne mere, a dezert, kao vrhunac zadovoljstva, po pravilu se čuva za kraj. Prikradanje do zabranjene kutije slatkiša, njihovo krijumčarenje u sopstvenu sobu gde se u strogoj tajnosti pada u iskušenje slatkog greha, na psihološkom planu u potpunosti odgovara činu samozadovoljavanja. Deljenje omiljenog obroka sa nekim tradicionalan je način uspostavljanja intimne veze, a zalogaj ukraden iz tuđeg tanjira tumači se kao otvoreno flertovanje. Senzualno konzumiranje hrane (svim čulima) nedvosmisleno sugeriše seksualnu (pred)igru.
Ukusi nisu slučajne metafore naših emocionalnih stanja: tuga je gorka, usamljenost opora, ljubomora je kisela, ljutouzbuđuje ali lako sklizne u bes, entuzijazam je slan jer podstiče životnu žeđ, a slatko… Slatko je merilo svih zadovoljstava. U pradavno vreme, kada seks nije bio opterećen konvencijama, a ni hrana aditivima, sladak ukus samo je signalizirao da zalogaj nije otrovan i da obiluje energijom. Pošto moderni homo eroticus više nije pred izazovima pukog opstanka, stavljen je pred zahtev da zauzda svoje biološke apetite. Hrana slatkog ukusa, čokolada i slatki kremovi, luksuzne poslastice koje prvenstveno pozivaju na čulni užitak – poprimaju jaku seksualnu konotaciju. Zbog toga su lekari starog kova tražili uzrok nimfomanije u slatkoj hrani, a dobre devojke vaspitavane su da odolevaju slastima (u svakom smislu). Ako uživanje u hrani i seksualni užitak nose zasebne rizike od preterivanja, koliko je tek opasno (i primamljivo) konzumirati oba zadovoljstva odjednom?
Neki bi rekli da je kombinacija seksa i hrane toliko pogubna, da nema sumnje kako je baš u tom orgijastičkom spoju eksplodiralo celo Rimsko carstvo. Ipak, dvojica američkih inovatora imala su dovoljno razloga da misle drugačije. Dejvid Sanderson i Li Brejdi, poslovni i životni partneri, došli su na ideju da zaslađen obrok serviraju u smeloj formi – intimnog veša. Zamisao se pojavila neočekivano, usred jedne sasvim bezazlene rasprave o značenjima uvredljive fraze eat my shorts(doslovno: jedi moje gaće). Neprevodivi žargonski izraz materijalizovan je u prvu kreaciju jestivog donjeg veša, sa univerzalno razumljivom porukom. Kontraverzni izum isprva je odbijen uz prosto obrazloženje da gaćice i slatkiši ne idu zajedno, ali se rizična kombinacija ipak pokazala dobitnom. Svega nekoliko nedelja nakon pojavljivanja na tržištu, pakovanja jestivog veša rasprodavana su u ogromnim količinama.
Jestiva bikini konfekcija istovremeno se našla u ponudi modnih butika i prodavnica slatkiša, a potom i u erotik šopovima širom sveta. Inovativni proizvod pozivao je na ukidanje ukorenjenih zabrana, jednim zalogajem umirivao je dve gladi i aludirao na slobodu oralnog zadovoljavanja.Ljubavni ugrizi i skidanje zubima dobili su novi smisao. Prvobitni uniseks bikini, koji je obeležio dekadu sedamdesetih, inspirisao je raznovrsne jestive modele – GAĆICE i BRUSHALTERE, ukrase za bradavice, podvezice i haltere – u niskokaloričnom sastavu bez šećera. Čokoladne ili voćne, poslastice ove vrste i dalje nisu po ukusu javnog morala u nekim delovima sveta, gde je zakonom propisano da jestivi veš ne sme biti dostupan neudatim ženama. Uz malo mašte i nešto više strpljenja, jestivi modeli mogu se napraviti i u sopstvenoj režiji, od topljenih karamela, nanizanih slatkih perli ili ispletenih niti gumenih bombona. Crtanje slatkom smesom po strateški odabranim mestima na goloj koži jednostavna je improvizacija na istu temu. Na meniju romantičnih februarskih darova, jestivi veš predstavlja izazov predvidivoj čokoladnoj bombonjeri u obliku srca, jer kada je čokolada u pitanju – sve je izvesnije da poprima svojstva afrodizijaka jedino ako je otopljena na temperaturi nečijeg tela…